Genealogia mydła

Genealogia mydła

Człowiek zaczął używać mydła ponad cztery tysiące lat temu w Mezopotamii, gdzie zgodnie z tekstami pisanymi pismem klinowym na glinianych tabliczkach, to Sumerowie po raz pierwszy wyprodukowali i używali mydło w delcie między rzekami Eufratem i Tygrysem.    
Produkt początkowo używany w celach leczniczych przez Sumerów miał konsystencję mydła w paście, którego głównymi składnikami były: popioły drzew, oleje roślinne i ług. Po odkryciu, że mydło doskonale sprawdza się w higienie ciała starożytni Sumerowie i Egipcjanie opracowali receptury do produkcji mydła spisane na papirusie. Sumerowie, Egipcjanie i Grecy, którzy stworzyli patent na produkcję mydła nie przypuszczali, że w przyszłości mydło będzie związane z gigantycznym przemysłem chemicznym.
Może przez  przypadek ale także wiedzę i doświadczenie stosowanie mydła sprawdziło się zgodnie z przeznaczeniem. Okazało się, że składniki receptur wszystkich rodzajów mydła produkowanych przez Sumerów, Egipcjan i Greków były wystarczające i zadowalające, aby oczyścić ciało.

Arabowie w siódmym i ósmym miesiącu rozpowszechnili ten specyfik wśród swoich narodów. Kupcy marsylscy, weneccy, genuejscy byli pierwszymi importerami mydła na tereny średniowiecznej Europy.
 
Krajem który rozpropagował zalety stosowania mydła była Hiszpania. Znajomość technologii wytwarzania mydła zawdzięczali Hiszpanie panowaniu Arabów na Półwyspie Iberyjskim. W ówczesnym czasie ten właśnie kraj stał się potentatem ze względu na to, że dysponował zarazem oliwą z oliwek jak i sodą otrzymywaną z roślin morskich. W ówczesnych czasach mydło było bardzo drogie i mogły sobie na nie pozwolić tylko wyższe warstwy społeczne.

Wzrastający popyt na ten produkt spowodował rozwój przemysłu mydlarnianego.
Europejczycy opracowali w okresie pomiędzy IX i XII wiekiem własne sposoby i metody produkcji mydła, w szczególności w miastach i krajach Aelloukap nad brzegiem Morza Śródziemnego, zwłaszcza Włoch i Hiszpanii i Francji. I po raz pierwszy mężczyźni zaczęli używać do golenia mydła, gdzie był  to solidny kawałek i bardzo cenny.

W roku 1225 Nicolas Leblanc opracował nowoczesne metody produkcji i wytwarzania dużych ilości mydła, używane jako rozpuszczalniki, alkaliczne (bazy), które były bardzo skoncentrowane i wykonane z jesionu, w sposób, który jest trudny. Mydło było wykonane ręcznie, nie zawierało chemikaliów. Tańsza metoda produkcji sprawiła iż w tym czasie pojawiły się odrębne gatunki mydła służące do mycia, prania i czyszczenia.

W XIX wieku nowoczesna technika produkcji mydła rozwinęła się i mydła mogą być produkowane na dużą skalę z chemicznych surowców, zapoczątkowując produkcję kostek mydła, jakie znamy dzisiaj.
Następny wiek, wiek XX  przyniósł wynalezienie detergentu. Produkcja mydła stała się więc całkowicie niezależna od surowców naturalnych. Wydawać by się mogło, że to koniec naturalnego mydła.
Moda na zdrowy tryb życia i kosmetyki ekologiczne sprawiła, że do łask wraca produkcja mydeł metodami tradycyjnymi, z naturalnych surowców.

Mydło savon noir w konsystencji pasty jest w 100% naturalne wyprodukowane wg dawnych marokańskich receptur, a jego głównym składnikiem jest oliwa z oliwek, która oprócz tego, że oczyszcza skórę także skutecznie ją nawilża.

Więcej informacji na temat naturalnych mydeł znajdziecie Państwo w naszym sklepie przy opisach tych produktów.

2014-07-31 Home 0 1702

Komentarze

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Archiwa bloga

Porównaj
Kontynuuj zakupy Porównaj

Dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń